Apriil Media Apriil Media

Historisk sjarm og lokale smaker i ærverdige Kjøttbasaren

VELKOMMEN: Lokale råvarer er nøkkelen til den gode matopplevelsen. Gard Haugland og Christina Bollmann ønsker velkommen til Kjøttbasaren.

VELKOMMEN: Lokale råvarer er nøkkelen til den gode matopplevelsen. Gard Haugland og Christina Bollmann ønsker velkommen til Kjøttbasaren.

 

Lokale råvarer har vært fokuset helt siden Byens Bazar åpnet i 1877. Nå serveres spennende retter vegg i vegg med god kaffe i det historiske bygget.

– Denne er jeg litt stolt av. Det er en ekte Berkel, sier Gard Haugland og peker på skjæremaskinen på stålbenken i kjøkkenet hos Bien Basar. Med millimeterpresisjon sørger Berkel-maskinen for tynne flak av skinke til kresne ganer.

 – Dette er den klassiske modellen. Den er utrolig fin å se på, og den gjør jobben sin utmerket. Vi kjøpte den av en matentusiast på Østlandet for en tid tilbake. 


Haugland er siviløkonom, kokk og restauratør. Sammen med kompanjongene Petter Lidal og Silje Sandnes driver han Bien Restaurant, Bien Snackbar, Bien Centro og det siste skuddet på stammen: Bien Basar som åpnet i Kjøttbasaren i 2019.

–  Her har vi en spanskinspirert meny basert på gode vestlandske råvarer. Det er nesten en klisje, men det kan ikke sies for ofte: Nøkkelen til den gode matopplevelsen begynner alltid med lokale råvarer, slår han fast. 

 

– En perfekt plassering

Alle som beveger seg mot Fløibanen eller Bryggen i Bergen, kan ikke unngå å legge merke til Kjøttbasaren ved Bryggesporen, det sentrale knutepunktet i den historiske bykjernen.  Den flotte bygningen huser Bien Basar, Starbucks, Egon Restaurant, Biblioteket Bar og Restaurant 1877

 – Plasseringen er helt optimal for oss som lever av god mat og drikke, sier Christina Bollmann. Hun er daglig leder både for den internasjonalt kjente Cornelius Sjømatrestaurant på Bjorøy og den litt mindre kjente Restaurant 1877 i Kjøttbasaren. 

 – Restaurant 1877 er nok en skjult perle. Vi har ikke hatt behov for å markedsføre oss mye. De syv årene vi har drevet, har vi levd mye på vårt gode rykte og anbefalinger fra gjestene våre. Og så er jo litt av hemmeligheten, som Gard sier, bruk av lokale leverandører med gode, kortreiste råvarer fra Vestlandet. 

 

Lokale støttespillere

De to restauratørene tar en kopp kaffe i 1877s lokaler. Både Bien Basar og Restaurant 1877 har akkurat åpnet igjen etter korona-utbruddet i mars, og lokalene er gjort klare for nye gjester.

 – Det er viktig for oss å formidle at vi kjøper råvarer fra lokale produsenter. Vi gjør alt vi kan for å støtte lokalt næringsliv, men også fordi lokale produsenter leverer god kvalitet, understreker Bollmann. 

 Haugland skyter inn:

 – Men vi trenger gjester i Kjøttbasaren fremover. Det gjelder alle virksomhetene på huset, sier han og legger til:

 – Selv om vi har faste gjester som kommer tilbake gang på gang, ønsker vi at flere tar turen innom, det gjelder både bergensere og tilreisende. Dette er virkelig et spesielt hus med en atmosfære og sjarm få andre steder kan måle seg med. 

 

Historisk atmosfære

Kjøttbasaren ble tegnet av stadskonduktør og arkitekt Conrad Frederik von der Lippe i 1874. Huset åpnet dørene i 1877 og hadde 44 salgsboder og 27 kjellerboder. Det var en tidsriktig basar, lik dem man kunne finne andre steder i Nord-Europa på denne tiden. 


I Kjøttbasaren ble det solgt og kjøpt ferskvarer helt fram til våre dager. Da slakter Rivelsrud la ned driften i 2016 etter 101 år, forsvant også det siste kjøttutsalget fra bygget. Nå er det servering av mat og drikke som gjelder. At Kjøttbasaren ble fredet på midten av 1960-tallet, passer Bien-gründer Haugland bra.

Les mer